Koç Ãœniversitesi Vehbi Koç Ankara AraÅŸtırmaları Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi (VEKAM), Rahmi M. Koç Müzesi Ankara iÅŸbirliÄŸiyle 12 Mayıs – 16 Eylül tarihlerinde “Tarihi Dokumak: Bir Kentin Gizemi, Sof “ sergisini Ankaralılarla buluÅŸturdu. Ankara keçisinin tiftiÄŸinden eÄŸrilen iplikle dokunan tarihi Ankara sof kumaşını odağına alan sergiyle, Ankara’nın tarihinde çok önemli bir yere sahip bu ticari ürün ve tarihçesi ilgilileriyle buluÅŸuyor. Sergide, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na baÄŸlı Ankara Etnografya Müzesi, Sadberk Hanım Müzesi ve Topkapı Sarayı Müzesi koleksiyonlarında bulunan sof kumaÅŸlar ve tiftikten üretilmiÅŸ çeÅŸitli eserlere yer verilirken, Ankara’nın 18. Yüzyıla tarihlenen, en önemli temsillerinden biri sayılan, Hollanda Rijksmuseum’daki “Ankara Manzarası” adlı tablonun orijinali de Türkiye’de ilk kez izleyicisiyle buluÅŸuyor.
Ankara ve çevresinin toplumsal, ekonomik, kültürel mirasıyla ilgili disiplinler arası araÅŸtırma yapmak ve bu çalışmaları desteklemek amacıyla faaliyet gösteren Koç Ãœniversitesi Vehbi Koç Ankara AraÅŸtırmaları Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi VEKAM, Rahmi M. Koç Müzesi Ankara iÅŸbirliÄŸiyle 12 Mayıs – 16 Eylül tarihlerinde Ankara ile özdeÅŸleÅŸen sof kumaşını odağına alan bir sergi açtı. Küratörlüğünü VEKAM Direktörü Filiz YeniÅŸehirlioÄŸlu ve Gözde ÇerçioÄŸlu Yücel’in yaptığı “Tarihi Dokumak: Bir Kentin Gizemi, Sof Sergisi”; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Hollanda Ankara BüyükelçiliÄŸi, Ströer Kentvizyon, Türk Traktör’ün katkıları ve UNESCO’nun desteÄŸiyle kapılarını açtı.
Ankara’nın iktisadi ve sosyal tarihinde çok önemli bir yere sahip olan, 16. Yüzyıl’dan itibaren Venedik, Hollanda, Ä°ngiltere, Polonya gibi Avrupa’nın önemli ticaret merkezlerinde ticareti yapılan ve yabancı tüccarları kendine hayran bırakarak Ankara’yı dünyaya baÄŸlayan sof dokumacılığı ve kumaÅŸ üretimi 19. Yüzyıl’a gelindiÄŸinde azalarak son bulmuÅŸ. Ãœretimin sona ermesindeki nedenler arasında zaman içinde dünyada gerek tekstil endüstrisindeki deÄŸiÅŸimler, gerek dış ticaretin önce tiftik ipliÄŸine sonra da ham tiftiÄŸe dönüşmesi, üretim bilgisinin unutulması, Ankara’da üretim yapan dokuma tezgâhlarının azalması, tiftik keçilerinin dünyanın baÅŸta Güney Afrika olmak üzere farklı bölgelerde yetiÅŸtirilmeye baÅŸlanması gibi çeÅŸitli faktörler yer alıyor. Ancak, günümüzde, çeÅŸitli bireysel ve kurumsal projelerle ve üretimlerle tiftiÄŸin dokumacılıkta ve tekstil endüstrisinde deÄŸerlendirilmesine katkı saÄŸlanmasına çalışılıyor. Sergide, bu kapsamda, Ankara keçisinden ve tiftiÄŸinden yararlanılarak üretilen güncel tasarımlara ve üretimlere de yer verilmekte.
Sergi kapsamında, yönetmenliÄŸini Kerime Senyücel’in yaptığı iki belgeselle, Ankara keçisi yetiÅŸtiriciliÄŸinde halen daha önemli bir merkez olmayı sürdüren Ankara, AyaÅŸ ilçesinde bulunan yetiÅŸtirme çiftliÄŸindeki tiftik örgü ürünlerin oluÅŸması ve tiftik dokumacılığı geleneÄŸinin kese ve kuÅŸak üretimiyle sürdüğü Tosya’daki tiftik dokumacıları izlenebilirken Turkish Cultural Foundation (TCF) Kültürel Miras ve DoÄŸal Boya Laboratuvarı (DATU) desteÄŸiyle hazırlanan bölüm ile tiftiÄŸin doÄŸal boyar maddelerle renklendirilmesinde kullanılan TCF-DATU DoÄŸal Boya Koleksiyonu ve bu maddelerle 10 farklı renkte boyanmış tiftik örnekleri de görülebilir.
Tarihi Dokumak: Bir Kentin Gizemi, Sof sergisi Ankara’nın kültürel bir deÄŸeri olan Ankara sofunu gündeme getirerek, Ä°ngilizlerin diamond fiber dedikleri pırlanta gibi parlak tiftik ipliÄŸinden üretilen bu kıymetli ve ipeksi kumaşın gizemli dünyasının kapılarını aralıyor. Sergi, 16 Eylül 2018 tarihine kadar Rahmi M. Koç Müzesi Ankara’da ziyaret edilebilir.