Sanat tarihçisi Profesör Nurhan Atasoy'un Türk Kültür Vakfına bağışladığı 12 binin üzerinde slayt, araştırmacıların hizmetine sunuldu.
Nurhan Atasoy, meslek hayatı boyunca biriktirdiği 12 binin üzerindeki slayttan oluşan "Türk Sanatı Görsel Arşivi"nin özellikle genç araştırmacılar için paha biçilmez bir başvuru kaynağı niteliği taşıdığını söyledi.
Türk Kültür Vakfı'ndaki törende konuşan Nurhan Atasoy, çalışmalarının 1 yıl sonunda ortaya çıktığını belirtti.
Atasoy, "Arşivden yararlanmak isteyenler, aradıkları eseri Türkiye'nin yanı sıra Mısır'dan Ukrayna'ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada, ülkeler, kütüphaneler, müzeler ve benzer koleksiyonlarda nerede bulabileceklerini tespit edebilecek ve araştırdıkları konu hakkında bilgi edinebilecek" dedi.
"Türk Sanatı Görsel Arşivi", Prof. Dr. Atasoy'un 1950'li yıllardan başlayarak, o günün koşullarında yurt içi ve dışındaki kongrelerde, araştırma gezilerinde, müzelerde, sergilerde, manastırlarda belgelemeye layık bulduğu Türk eserlerinin fotoğraflanmasıyla oluşturuldu.
Yüksek kalitede taramalardan oluşan görsel arşivde, Türk sanatına ait görüntülerin yanı sıra Türk kültürüyle ilintili görüntülere de yer veriliyor.
"Türk Sanatı Görsel Arşivi"nin zaman içinde uluslararası üne sahip sanat tarihçilerinin koleksiyonlarıyla genişletilmesi planlanıyor.
Araştırmacılar, arşiv veri tabanına "www.turkishculture.org/dia" adresinden sanal ortamda erişebilecek.