News Archive
TCF Doğal Boya Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı açılıyor
Star Gazete, 08.10.2010

Turkish Cultural Foundation (TCF) Doğal Boya Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı (DATU) açılıyor. Armaggan markasının desteğiyle Turkish Cultural Foundation tarafından kurulan Doğal Boya Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı (DATU), doğal boya bitkileri koleksiyonu bakımından dünyanın en geniş ve Türkiye'nin ilk tahribatsız analiz ve doğal boyama laboratuvarı olma özelliğini taşıyor.

Türk kültür mirasının tanıtılması, korunması ve nesillere aktarılması amacıyla 2009 yılında kuruluş temelleri atılan DATU, dünyanın en zengin doğal boya bitki koleksiyonuna sahip. DATU, şimdiden tarihi objelerin analizlerinde tahribatsız ve mikro analiz yöntemleriyle çalışan dünyadaki az sayıda labaratuvar arasında yer almaktadır.

DATU'da toksik ve kanserojen madde içermeyen antibakteriyel ve antimikrobiyal özelliklere sahip, çevre kirliliği oluşturmayan, doğal boyalar ile araştırmalar yürütülmektedir. Labaratuvarda tarihi tekstil ürünlerinin analizi tahribatsız ve mikro yöntemlerle yapılabilmekte ve aynı boya bitkileri kullanılarak birebir üretilebilmektedir. Bu alanda araştırma yapan lisansüstü öğrencilerin çalışmalarına da imkan sağlamaktadır.

TCF Genel Direktörü Güler Köknar: "Doğal boyamacılık ve dokumacılık alanlarında Türklerin dünya dokuma kültürüne ve tekstil sanatına çok önemli katkıları olmuştur. Vakfımızın 'Türk Kültür Mirasını Koruma' projeleri içinde yer alan DATU'nun açılmasıyla bu zengin kültür ve bilimsel hazinenin korunması ve dünyaya tanıtılmasına Turkish Cultural Foundation'ın önemli bir katkısı olacağına inanmaktayız," dedi.

Source : Star Gazete
 
Flag Counter