News Archive
Avrupa'da Osmanlı izleri
Hurriyet - Gila Benmayor, 15.03.2012
GEÇTİĞİMİZ günlerde mezun olduğu Ortadoğu Teknik Üniversietsi'nde (ODTÜ) kurulacak bir araştırma merkezi için yüklü bir bağışta bulunan Dr. Yalçın Ayaslı kültür hayatımıza da desteğini hiç esirgemiyor.

Ünlü sanat tarihçisi Profesör Dr. Nurhan Atasoy'un “Osmanlı Kültürü'nün Avrupa'daki Yansımaları”na en büyük desteği Ayaslı'nın kurucusu olduğu Turkish Cultural Fourdation (Türk Kültür Vakfı) vermiş.

Dr. Ayaslı ve eşi Dr. Serpil Ayaslı'nın, ABD'de Türk kültürünün tanıtımı için kurdukları vakıf uzun süreden beri Profesör Atasoy ile işbirliği içersinde.

Atasoy, Boğaziçi Üniversitesi'nden Dr. Lale Uluç ile birlikte hazırladığı muhteşem kitap için 6 yıl boyunca Avrupa'nın 14 ülkesinde çeşitli müzelerde, kiliselerde, üniversitelerde, kütüphanelerde iz sürmüş.

1453 ile Viyana yenilgisi sonrası imzalanan Karlofça Anlaşması (1699) arasındaki dönemi kapsayan 443 sayfalık kitapta Osmanlı'nın Avrupa'daki şaşırtıcı izlerini görüyoruz. Kâh Avrupalı burjuvanın masasına serdiği halıda, kâh bir asilzadenin giysilerinde. Profesör Atasoy'un kitabı Armaggan Yayınları tarafından yayınlanmış.

Armaggan, aynı zamanda, Dr. Yalçın Ayaslı'nın hem Nişantaşı'nda, hem Çağaloğlu'da Milliyet Gazetesi'nin eski binasındaki dükkanlarda sergilenen tasarım ürünlerinin markası.

Meraklılarına not.Cağaloğlu'ndaki Armaggan mağazasının en üst katında Vedat Başaran'ın işlettiği Nar Lokantası var.
 
Flag Counter